Fotbollsklubbar och fotbollskultur
Inom fotbollen råder en kultur av gemenskap och stolthet över det egna laget. Fotboll handlar inte bara om ett gäng spelare som ska jobba in bollen i motståndarens mål. Både spelarna i ett lag och supportrarna skapar inbördes sociala sammanhang där man är del av någonting mycket större.
Det finns många studier som pekar på de positiva effekterna för barn- och ungdomar som är med i någon form av föreningsverksamhet, exempelvis ett fotbollslag. Man lär sig att integrera med andra, samarbeta, ta hänsyn och visa respekt. Fotbollen och fotbollskulturen är alltså någonting viktigt för barn och ungdomar i Sverige och andra länder. Det förekommer även negativa aspekter där det ibland kan förekomma ett hårt klimat, och där är det viktigt att ledarna är med och agerar.
När det talas om fotbollssupportrar hör man ofta begreppet tillsammans med bråk och stök, men man får inte glömma just de positiva delarna av gemenskapen och engagemanget som det väcker. Dessutom är supporterverksamheten ett stöd för laget, både mentalt och ekonomiskt. Det gör att fotbollsklubbarna kan stå sig starkare i konkurrensen och verksamheten fortleva. De sämre sidorna av supporterkulturen handlar ofta om människor som söker upp andra att bråka med. De startar då slagsmål mest för nöjes skull eller för att de anser att det hör till kulturen. Tyvärr händer det ofta att oskyldiga människor drabbas. Ibland slåss supportrarna, som i de här sammanhangen kallas för fotbollshuliganer, i samband med matcher. Vid andra tillfällen slåss de vid spontana eller uppgjorda möten.
Forskning visar att den främsta drivkraften bakom slagsmålen är att personerna känner ett slags rus av att slåss. Dessutom är mycket kring fotbollen uppbyggt kring motsättningar. Lagens supportrar står på motsatt sida mot varandra, sånger och hejaramsor hörs genom hela matchen där man gärna talar nedsättande om det andra laget och dess publik. Spänningarna byggs upp redan långt innan matchen, under själva matchen och efteråt. Det hör lite till fotbollskulturen att håna och provocera det andra laget. Det finns de som jobbar med att komma tillrätta med de här problemen och istället fokusera på allt det goda som fotbollskulturen för med sig, framför allt lagen själva.