Pages Menu
Categories Menu

Posted on jul 7, 2019

USA, ett växande land inom fotbollsvärlden

USA, ett växande land inom fotbollsvärlden

USA som är en jätte inom många branscher och många sporter har under många år haft svårigheter att imponera på sitt eget folk med fotboll. Fotboll i USA har alltid kommit efter sådana sporter som baseball, basket, hockey, amerikansk fotboll, och under vissa tidsperioder till och med friidrott. Året 1996 så grundades Major League Soccer, MLS, som idag är den högsta ligan inom Amerikansk fotboll. MLS har under de senaste fem åren sett en enorm tillväxt vilket har bidragit till ökad kvalité hos spelare, fullsatta arenor, och större TV-inkomster.

MLS spelas över hela landet och har denna säsong, 2019, 24 deltagande lag. Dessa 24 lag delas därefter in i två konferenser, ”West” och ”East”, beroende på var i landet laget finns. De sju bästa lagen i var konferens kvalificerar sig efter säsongen till ett slutspel, där vinnaren av MLS till slut kronas. I den östra konferensen finner vi följande lag: Philadelphia Union, Montreal Impact, DC United, Atlanta United, New York Red Bull, New York City FC, Toronto FC, Chicago Fire, Orlando City, Columbus Crew, New England Revolution och FC Cincinnati. Atlanta United är den för tillfället regerande mästaren inom MLS, efter att ha besegrat Portland Timbers i fjolårets final. Laget leddes under 2018 av den världsberömde f.d FC Barcelona managern Gerardo ”Tato” Martino. Tato Martino lämnade posten som Atlantas manager efter ligasegern för att ta över jobbet som Mexicos förbundskapten. Atlanta United ersatte Martino med den legendariske f.d holländske fotbollsspelaren Frank de Boer.

I den västra konferensen finner vi: LA FC, LA Galaxy, Seattle Sounders, FC Dallas, Houston Dynamo, San Jose Earthquakes, Minnesota United, Real Salt Lake, Vancouver Whitecaps, Sporting KC, Portland Timbers, och Colorado Rapids. Nämnvärt inom denna konferens är LA Galaxy som under de senaste två åren har letts av svenskan Zlatan Ibrahimovic. Ibrahimovic lyckades förra året vinna skytteligan i MLS.

Major League Soccer har som sagt sett en otrolig tillväxt på väldigt kort tid, och denna tillväxt ser inte ut att avta inom den snara framtiden. Ligan har som mål att addera ytterligare 8 lag innan den är sluten. Detta ger stora möjligheter för rika affärsmän i landet att investera inom en för dagen väldigt lukrativ marknad. Detta har redan visat sig lönsamt inom denna bransch då stora affärsmän som Tony Robbins har med hjälp av företagslån lyckats investera i dessa nystartade klubbar och redan sett en positiv marknadsavkastning. Dessa investeringar har hjälpt ligan otroligt då toppklass faciliteter och arenor har byggts och storstjärnor som Andrea Pirlo, Ibrahimovic, Nani, och Wayne Rooney har skrivit på för diverse amerikanska klubbar. Framtiden ser ljus ut för fotbollen i USA, som under så många år har gömt sig i skuggorna av de klassiska amerikanska sporterna.

Lucid