Pages Menu
Categories Menu

Posted on jul 5, 2019

Tips för fotbollsföräldrar

Tips för fotbollsföräldrar

Är du en förälder som är intresserad av fotboll och vill gärna se dina telningar spela fotboll och önskar att de ska blir stora fotbollsstjärnor en dag? För att bli duktig krävs det att barnen börjar träna fotboll, gärna i ung ålder, men självklart är det inget måste. Därför kan det vara bra att veta hur du ska vara och bete dig som fotbollsförälder.

 

Under de senaste åren har det kommet allt fler nyheter om hur illa föräldrar kan bete sig mot sina barn, tränare, domare och publik. Detta är mycket illa och för att undgå detta så har många fotbollsklubbar en del regler som gäller för de föräldrar vars barn tränar fotboll. Precis som fåren hålls på plats av Fårstängsel, så behöver föräldrar veta sin plats vid fotbollsplanen.

 

Fotbollsklubbens regler och tips

 

Några av de regler och tips en fotbollklubb kan ha, är att du inte ska bli arg eller kritisera ditt barn. Du bör inte göra så stor affär av om barnet ha vunnit eller förlorat en match. Något som också är mycket viktigt är att du inte glömmer bort och berömmer barnet och ge gärna feedback hur barnet har varit på planen. Ge praktiska råd i samband med barnet kost, hur barnet ska återhämta sig genom att sova och annat bra som du lärt dig genom åren. Trösta barnet när det är ledsen, stå ut med det om barnet är arg, men framför allt skratta tillsammans när barnet är glad.

Tränarens tips

Det finns några bra tips som kommer från fotbollstränaren för AIK:s pojklag David Lynch som alla fotbollsföräldrar bör ta del av. Där finns tips på vad föräldrarna inte bör packa ner, typ chips och godis, när barnen åker på läger. Något som är viktigt för barn som tränar är att ha en bra kost. Några av Davids tips är:

  • Barnen ska packa sin egna träningsväska
  • Komma i tid till träningarna
  • Att lära barnen att vinna och förlora, samt älska sporten.

Dessa var bara några få tips som David delar med sig och som du kan ha stor nytta av.

Vad säger forskningen?

Det har forskat angående hur föräldrar bör vara inför sina barn som tränar fotboll och bland annat har idrottspsykologen Johan Fallby gett ut en bok i detta ämne – Gör det bättre själv om du kan! heter den. Bland annat tar Johan upp om en förälder ska gå på sitt barns alla matcher. Enligt Fallby är det bra att göra det i början att du är där, men sedan är det bra att bara vara där någon gång då och då. Detta gör att du stärker barnets självförtroende och gör att barnet kan frigöras sig på ett naturligt

sätt. Att idrotta är barnets och tränarnas grej!

Lucid