Pages Menu
Categories Menu

Posted on sep 20, 2015

Svenska fotbollsklubbar

Svenska fotbollsklubbar

 

Fotboll är en omåttligt populär sport över hela världen och Sverige är inget undantag. Det bevisar inte minst alla de klubbar som finns från längst uppe i norr till södra Sverige och alla de tusentals människor som utövar sporten. Inom fotbollen finns allt från Korpen-entusiaster till elitspelare. Det finns en klubb för alla. De flesta orter erbjuder dessutom flera klubbar på olika nivåer. Om man vill spela endast för skojs skull kan man välja en klubb i en lägre division och vill man satsa högre finns chansen hos större klubbar, som ligger högre i serien och dessutom har god ekonomi. För att få spela för en klubb i de högre divisionerna krävs det förstås att man har någonting att erbjuda, det vill säga att man är en spelare av kaliber och lyckas bevisa det.

 

A multi-ethnic group of elementary age children are running up the field during the soccer game and are going to kick the soccer ball.

I Sverige finns det flera serier där lagen kan klättra uppåt eller falla ner beroende på säsongens resultat. Den högsta serien kallas Allsvenskan och där slåss 16 lag om att vara bäst i Sverige. Därefter kommer Superettan, Division 1, Division 2 och så vidare ner till Division 8. I Korpen spelar man mest för det höga nöjets skull och med motionen som bonus. I Sverige finns strax över 5000 fotbollsklubbar och drygt 850 av dem är aktiva.

Det första laget att bli Svenska mästare i fotboll var Örgryte IS. Året var 1896 och de utkämpade det första svenska mästerskapet mot Göteborg IV. Samma lag vann sedan SM ytterligare tre år innan AIK tog över titeln. Flest seriesegrar genom tiderna har laget Malmö FF tagit. Rekordet ligger på hela 21! Äran att ha flest gjorda mål på hemmaplan har IFK Göteborg som lyckats med bedriften att sätta 61 mål på 17 matcher. IFK Göteborg har även gjort flest gjorda mål i samma serie. Rekordet med största segern tog Helsingborgs IF då de vann över IFK Eskilstuna med 13-1.

Fotboll är inte bara populärt för de som utövar sporten. Det är en minst lika stor publiksport. Särskilt de stora evenemangen lockar till sig åskådare av stora mått. Bästa publiksnittet på en hemmamatch togs 2015 då 25 507 åskådare besökte Hammarby på hemmaplan.