Pages Menu
Categories Menu

Posted on aug 21, 2016

Supporterklubbar

Supporterklubbar

En fotbollsmatch skulle inte vara detsamma utan läktare som är fyllda med fans till lagen som spelar, och som hejar på när lagen gör mål. För vissa är dock fotbollsintresset viktigare än för andra, och de stödjer sitt lag med mer engagemang än andra. För dessa människor finns supporterklubbar, föreningar vars enda syfte är att stödja ett visst fotbollslag och fotbollslagets förening.

Ute på kontinenten kallas supportergrupper ofta för ”ultras”, vilket kommer från det latinska ordet ultra, som betyder ungefär ”bortom”. Med det menas alltså att supportrarnas fotbollsintresse och entusiasm är ”bortom” det normala. Detta märks ofta på matcher, då supportergrupperna vanligtvis sticker ut genom att de är mer högljudda än andra och viftar större flaggor än andra, vilket ska tjäna två syften: dels att heja på det egna laget, dels att skrämma motståndarna.

Supporterklubbar ska dock inte förväxlas med huligangrupper, även om det finns viss överlappning. Vissa supporterklubbar, som Järnkaminerna i Stockholm, har till exempel länge förknippats med huliganism. De flesta supporterklubbar i Sverige tar dock numera avstånd från huliganism, antingen genom att de byter namn och försöker rentvå sitt rykte (som Järnkaminerna) eller genom att den grupp inom klubben som sysslade med huliganism bryter sig ut och skapar en egen supporterklubb.800px-Detroit_City_FC_Supporters_at_Cass_Tech

Exakt vad det innebär att vara med i en supporterklubb kan naturligtvis variera stort beroende på kulturen i landet och beroende på den inre kulturen inom föreningen. När det gäller de grupper som identifierar sig själva som ”ultra” finns det dock fyra ståndpunkter som hör till mentaliteten hos de som ingår i dessa grupper: att man aldrig slutar sjunga eller skandera under en match, oavsett resultatet; att man aldrig sitter ner under en match; att man är med på så många matcher som möjligt, både hemmamatcher och bortamatcher, oavsett kostnad eller avstånd; och att man är lojal till den del av läktaren där gruppen brukar hålla till.

För vissa räcker det dock att stödja sitt lag hemifrån soffan, genom att titta på matcherna på tv. Eftersom matcherna är 90 minuter långa blir det många timmar man tillbringar i soffan som fotbollssupporter, om man vill följa alla matcher ens lag spelar. Därför är det viktigt att man har en bekväm soffa. På Furniturebox.se finns ett stort utbud av soffor för alla smaker, så att varje fotbollssupporter kan hitta rätt soffa för just dem.

Lucid