Pages Menu
Categories Menu

Posted on mar 4, 2017

Om AIK

Om AIK

Förkortningen AIK står för “Allmänna Idrottsklubben” och just AIK grundades år 1891 i Stockholm på Norrmalm. Namnet valdes just för att man ville att föreningen skulle vara aktiv i olika sporter och inte enbart i fotboll. De sporter som är mest kända och tar mest plats idag är fotboll, vars arena ligger i Solna, och ishockey. Färgerna i klubbens emblem är gult, guld och mörkblått men kläderna som spelarna använder vid match har färgerna svart och gult. Ungefär 20 000 personer är medlemmar i föreningen AIK vilket gör det till Nordens största idrottsförening.

Framgångar i Allsvensan och Svenska Cupen

Hittills har AIK fotboll lyckats vinna Allsvenskan, vilken är den högsta serien i Sverige inom fotboll, hela elva gånger. Totalt har AIK spelat 83 stycken säsonger i Allsvenskan vilket gör klubben till den som spelat flest säsonger. Idrottsföreningen har även vunnit Svenska Cupen åtta gånger, varav senaste gången var år 2009, samma år de tog sitt senaste SM-guld. Trots tidigare framgångar i svenska cupen fick AIK en knapp seger när det var dags nu igen. Under årets upplaga av Svenska Cupen stod det göteborgslaget Gais som motståndare. De spelar för närvarande i Superettan vilket är ligan under Allsvenskan. Matchen tog dessutom inte plats på AIK:s ordinarie hemmaarena utan på Skytteholms IP.

Supporterförening som stödjer AIK

Genom åren har det inte bara varit AIK:s resultat som skapat rubriker. Fotboll är en sport som berör människor världen över. Det är en sport som skapar engagemang och kreativitet inte bara hos spelare utan även hos åskådare. AIK har en supporterskara som har blivit omnämnd en hel del genom klubbens historia både på gott och ont. En fristående supporterförening med huvudsyfte att stödja AIK skapades år 1981. Då gick supporterföreningen under namnet “AIK – Black Army”. År 1987 skedde en namnförändring där “AIK” togs bort och kvar blev namnet “Black Army” som än idag används. Souvenirer är ett återkommande inslag på läktaren, produktion via medtryck.com ger produkter med bra kvalité för lågt pris.

Lucid