Pages Menu
Categories Menu

Posted on sep 20, 2019

Hur skapar man en attraktiv fotbollsklubb?

Hur skapar man en attraktiv fotbollsklubb?

Har du någon gång funderat på hur många fotbollsklubbar det finns runt om i världen? Tänk att bara i Sverige finns det i stort sett en fotbollsklubb i varje liten ort samt flera klubbar i städerna.

Att driva en klubb, oavsett storlek är, väldigt svårt. I de mindre fotbollsklubbarna krävs det ett stort engagemang bland ledarna samt ett stort jobb bland exempelvis föräldrar. Dessutom är detta jobb ofta ideellt. Det är även svårt att driva en större förening. Visserligen kan man ha anställda som man betalar ut lön till, men det innebär å andra sidan att mycket pengar går åt till anställda och även till spelare som kan tjäna helt galna summor.

Hur ska man göra sin klubb attraktiv för andra?

Frågan i rubriken är inte så enkel att besvara, men det finns åtgärder man kan ta till för att bli en attraktiv klubb. De stora klubbarna med många fans kan exempelvis använda sig mycket av sociala medier som Facebook, Instagram eller Twitter. Då storklubbarna ofta har många “likes” på sina sociala medier, så är det utmärkta kanaler för att sprida sitt varumärke, sina värderingar eller annonsera. Man kan även stärka sitt varumärke med hjälp av ett produktionsbolag som kan komma med idéer till en häftig eller rolig reklamfilm som kan bli viral och i sin tur göra klubben ännu mer attraktiv.

De mindre klubbarna då?

För de mindre fotbollsklubbarna är det givetvis svårare att lyckas skapa en attraktionskraft som gör att idrottsklubben kan växa och ta nästa steg, om det nu ens är det som är målet. Målet kanske snarare är att få många barn och ungdomar i rörelse. Men vill man öka attraktionskraften som mindre förening kan man exempelvis försöka locka till sig en erfaren före detta spelare som kanske kan hjälpa till en gång i veckan. Tänk vilken upplevelse det skulle vara om en spelare som exempelvis Henrik Larsson eller en annan känd spelare skulle träna avslut med barn och ungdomar en gång i veckan.

Det är inte så lätt att lösa, men kanske finns det kontakter att dra i bland föräldrar eller sponsorer som kan göra det möjligt. Man måste helt enkelt tänka utanför den berömda boxen.

Att ofta delta i turneringar och cuper, eller att skapa bra resultat i seriespel är andra faktorer som kan göra en klubb attraktiv. De flesta vill spela i klubbar som är på uppgång, men det är även bra att visa att man ger ungdomar från de egna leden en chans i A-laget. På så sätt sänder man en signal som kan locka till sig nya ungdomar då de vet att de har chans på A-lagspel om de bara gör bra ifrån sig.

Ovan är endast ett par tips på hur man kan gå tillväga. Det finns inga garantier för att det kommer lyckas, men med hårt jobb, envishet och lite tur så är det fullt möjligt.

Lucid