Pages Menu
Categories Menu

Posted on Dec 5, 2015

Fotbollsklubbar i andra länder

Fotbollsklubbar i andra länder

 

Precis som i Sverige är fotboll populärt i andra länder, och det finns förstås mängder av klubbar på olika nivåer även där. Internationell fotboll är stort och följs av supportrar i såväl hemmaländerna som här hemma i Sverige. I England har man en helt egen och speciell fotbollskultur, och många supportrar i Sverige stöttar sina favoritlag där.

Det finns speciella fotbollsresor som man kan boka om man vill se sitt favoritlag i England spela live. Det är dock kanske inte möjligt att resa till platsen varje gång laget spelar, då kan man istället välja att följa matchen via någon av de tv kanaler som sänder live. Alla viktiga matcher brukar i regel sändas i någon av kanalerna.

Television, TV watching (football match) with feet on table and huge amounts of snacks - stock photo

Premier League är den professionella engelska ligan för klubbarna i landet, och den bildades 1992. Några av de större fotbollsklubbar som finns i England, och som har supportrar här i Sverige, är Arsenal, Chelsea, Liverpool och Manchester United. Kulturen kring fotbollsklubbar handlar om så mycket mer än bara fotboll. Det handlar även om gemenskap med andra likasinnade och att få visa sin tillhörighet till ett lag.

Till Världsmästerskapet i fotboll, som arrangeras av Fifa vart fjärde år, kvalar de allra bästa lagen. De fotbollsklubbar som har mest resurser att ta till har naturligtvis större möjligheter att köpa in bra spelare till sina lag. När det handlar om VM är det nationen som är laget och man samlar då ihop sina allra bästa spelare. Samtliga kontinenter delas upp i kvalgrupper där fotbollsklubbarna i de olika länderna får skicka sina stjärnspelare för att bevisa sin skicklighet. Till VM-slutspelet kvalificerar sig sedan de som visat bäst resultat, och värdlandet har alltid en plats. Det allra första VM:et som arrangerades 1930 innehöll inget kvalspel utan alla lag som ville fick anmäla sig och delta.

Våra svenska lag här hemma i Sverige, på olika nivåer, åker ibland på cuper och landskamper till våra grannländer. Där möter de fotbollsklubbar i de andra länderna för att få ett utbyte och försöka vinna äran. Särskilt populärt och ett riktigt äventyr kan det vara för barn och ungdomar att få åka och spela mot lag i andra länder.

Lucid