Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov 5, 2016

Flyktingar väcker liv i fotbollsklubbar

Flyktingar väcker liv i fotbollsklubbar

Med flyktingströmmen har även en våg av oroväckande rubriker svepts över medielandskapet i Sverige. Allt från ökad brottslighet i mindre orter och främlingsfientlighet till anlagda bränder och hot mot asylboenden. I dessa mörka tider går det ändå då och då att läsa artiklar och reportage med en uppfriskande påminnelse om att sport är en positiv kraft som förenar människor i samhället. Fotbollsklubbar och supporters har länge flitigt arbetat med insamlingar till välgörenhet för flyktingar både inrikes och utomlands. Runt om i landet har små fotbollsklubbar haft det hårt under de senaste åren och flera hotade klubbar har återupplivats av nya flyktingspelare.

En av Sveriges mest nystartade klubbar

football_iu_1996Då många små orter i Sverige har börjat inhysa flyktingar i nybyggda boenden eller renoverat gamla lokaler till asylboenden har oron hos lokalbefolkningen uttrycks i ett par återkommande frågeställningar. Många känner sig oroliga över att ett stor grupp människor från utanför den lilla bygden ska bli en fara då de har andra värderingar och att en brist på sysselsättning kan få de att agera utåt. I Sunnansjö tog dock personalen och flyktingarna på asylboendet Tallmogården saken i egna händer. De löste problematiken genom att visa hela landet att människor kan förenas över kulturella gränser i en gemensam dröm om att starta en egen fotbollsklubb. Tallmogården IF är redan nu i förhandlingar med Sunnansjö IF om en sammanslagning. Hjälp till i satsningen du med. Bygg ett fotbollsmål med material från Skånska byggvaror eller kontakta den nystartade klubben och se vilken annan utrustning de saknar för att kunna fortsätta med det vi alla älskar och lever för: fotboll.

Satsa på sport och integration

På bara ett par år har integration i Sverige blivit den mest aktuella, heta och splittrade debatten. Det finns onekligen många vägar att gå politiskt framåt i detta läge, men nu går det inte längre att blunda för att integrationen av den stora mängd flyktingar som anlänt måste tas itu med omedelbart. Många talar om svensk undervisning och instegsjobb. Dessa är onekligen väsentliga lösningar de hanterar dock inte den kulturella aspekten och garanterar därför fullt ut en lyckad integration. Den svenska arbetsmarknaden är dyster och mycket mer än språkkunskaper krävs för att passa in i ett nytt samhälle. Att lösa bristen på sysselsättning och gemenskap är högsta prioritet i dag. Sverige är definitivt ett fotbollsland. Föreningsverksamhet inom sporter och fotbollskultur i stort har en mångårig historia av att knyta vänskapliga band mellan orter och inkludera alla i samhället. Att göra stora satsningar på sporten är därför mer viktigare nu än någonsin då det bevisligen kommer ha positiv inverkan på integrationen av nya svenskar.

 

Lucid