Pages Menu
Categories Menu

Posted on jan 16, 2017

England – fotbollens hemland

England – fotbollens hemland

 

När fotbollens historia ska skrivas går det inte att ignorera landet där sporten föddes: England. Än idag är England en av de stora fotbollsnationerna som framför allt har en urstark inhemsk liga. Kanske har det sin grund i att det var det engelska ligasystemet som tog form först av alla på 1800-talet. Det betyder att de äldsta fotbollsklubbarna i världen alla har – eller hade – sin hemvist i England. Trots att ligasystemet har utvecklats på en stadig uppåtgående kurva har de första fotbollsklubbarna inte varit lika lyckosamma. Många av dem har lagt ned eller spelar i de lägre divisionerna.

Sheffield FC är en klubb som har haft ett sådant öde. De bildades redan 1857 – och även om det fanns ett par klubbar som enligt egen utsago inkorporerade fCheering man at football matchotboll i sin verksamhet var Sheffield FC den första renodlade fotbollsklubben. Givetvis var det brittiska fotbollssystemet underutvecklat i sin barndom, men Sheffield FC representerade ett viktigt steg som snart skulle leda till en massrörelse. Sheffield FC finns faktiskt kvar idag, men de spelar inte högre än i åttonde divisionen. De kan dock stoltsera med att vara världens äldsta fristående fotbollsklubb – en fin titel i dagens globala fotbollsvärld.

En annan tidig klubb som faktiskt har en hel del framgång idag är Stoke City. De startade sin verksamhet 1863 och bestod ursprungligen av ett gäng studenter från skolan Charterhouse. Eftersom det skulle dröja innan fotbollen skulle få ett enhetligt regelsystem fanns det många olika regelböcker i omlopp varav ett var just Charterhouse-reglerna. Stoke City fick sitt nuvarande namn 1928 och har därefter spelat flera finaler och viktiga matcher. Numera spelar de i engelska högsta ligan och har bland annat fått erfara flera Europa – äventyr. Det gör klubben till både ett av landets äldsta och framgångsrikaste lag.

Det som förenar alla tidiga fotbollslag är att de hade små medel för att genomföra sina projekt. På den tiden var fotboll på hög nivå inget mer än en gräsplan och två mål. Det är något som går att skapa för dagens fotbollsspelare hemma på gården. Ett annat sätt att skapa en social och trevlig atmosfär i trädgården eller på uteplatsen är att köpa utemöbler. Om inte annat för att få en trevlig rast när det är halvtid i eran egen fotbollsmatch.

Lucid