Pages Menu
Categories Menu

Posted on mar 21, 2020

Ekonomiska problem i coronavirusets spår

Ekonomiska problem i coronavirusets spår

Vad ska det bli av den kommande fotbollssäsongen? I takt med coronavirusets ökade spridning i Sverige och i övriga världen får den helt enkelt sättas på paus. Det är tråkigt och får enorma konsekvenser för landets fotbollsklubbar. Då Sverige spelar en så kallad vår/höst-säsong innebär det att fotbollen skulle ha startat vid den här tiden på året. Nyförvärven är klara och har fått löner som är beräknade bland annat på sponsorintäkter, biljettintäkter och souvenirintäkter. Då det inte har blivit aktuellt med spel, har många klubbar istället fått permittera sina spelare för att dra in på kostnaderna.

De ekonomiska problemen i Helsingborg

Under 2000-talet är nog Helsingborgs IF den Allsvenska klubb som har haft svajig ekonomi. Det började redan i samband med stora utgifter när klubben kvalade sig till Champions League år 2000, och sedan dess har klubbens existens varit i fara flera gånger. Tidigare i år kunde klubben för första gången på många år visa upp ett överskott från fotbollsåret 2019. Positiva vindar blåste på nytt i föreningen. Därefter kom coronaviruset och satte sina vassa klor om vår värld. Det i sin tur har gjort att klubben förlorar stora pengar och att klubbens existens ännu en gång är i fara. För några dagar sedan gick Helsingborgs ordförande Krister Azelius ut och meddelade att klubben ser ut att göra en förlust på 17 miljoner kronor i år. Dessutom kan det bli värre om säsongen skjuts upp ytterligare. Den sannolikheten måste man i nuläget se som väldigt stor.

Vad kan man göra för att förbättra ekonomin?

Det finns en del saker man kan göra för att förbättra sin ekonomi trots allt, i alla fall lite. En sak kan vara att investera lite i profilprodukter som sedan kan säljas till supportrar. På så sätt kan man göra en liten vinst per såld artikel. En bra början kan då vara att besöka printer.se, där man kan välja bland enorma mängder av olika profilprodukter.

En annan sak man kan göra, och som vissa klubbar och supportrar redan har tagit initiativ till, är att sälja fiktiva biljetter. Det är kort och gott stödbiljetter som gör att klubben får in pengar. Supportrarna får inget för pengarna, i alla fall inte i direkt närtid. I långa loppet kan det dock innebära att klubben får lite extra pengar som kan läggas i ungdomsverksamheten, på ett nyförvärv eller som i Helsingborgs fall, ett bidrag till att rädda klubbens existens.

Det gäller att vara innovativ och fyndig för att kunna hitta lösningar som kan stärka ekonomin för alla klubbar som drabbats. Dock kan 17 miljoner som i Helsingborgs fall vara svårt att få in på ovan nämnda sätt, men alla bäckar små kan till slut förhoppningsvis leda till att det går att lösa. Helsingborgs IF är trots allt en klassisk förening som ska få finnas kvar.

Lucid