Pages Menu
Categories Menu

Posted on okt 9, 2016

Att starta en fotbollsklubb

Att starta en fotbollsklubb

Det finns idag fotbollsklubbar i hela Sverige, vilket betyder att den som är intresserad av att spela fotboll inte behöver bilda en egen klubb om han eller hon inte vill. En person som ville det var dock Filip Alfredsson, som numera är ordförande för Lammhults BK. Filip startade klubben som en del av sitt projektarbete i gymnasiet, men hade också en annan bakomliggande orsak att bilda klubben: för att skapa en klubb där de fotbollsspelare som mest ville träna för att det är roligt kunde samlas, och träna så mycket eller satsa så hårt (så som i Lammhults andra fotbollsklubb, IFK Lammhult).football-452569_960_720

Vad behövde då Filip göra för att starta sin fotbollsklubb? Vad gäller när man ska starta en ny ideell förening? Det första man bör göra, som är något av en förutsättning för att kunna starta en förening, är att efterforska om det finns de som är intresserade av att vara med i föreningen. För att ge föreningen stabilitet bör man ha minst tre intresserade. Bildandet sker sedan genom att man kallar till ett möte. På mötet ska man fastställa en närvaroförteckning och fatta beslut om att bilda föreningen. När detta beslut har fattats genom röstning ska man på mötet fastställa föreningens stadgar och föreningens namn, samt välja en interimsstyrelse som kan sköta föreningen fram till dess att man kan ordna ett årsmöte. Efter detta är föreningen i princip bildad. Det kan dock vara nödvändigt att ordna ett organisationsnummer till föreningen, i vilket fall man vänder sig till Skatteverket. Om man behöver hjälp med att starta sin fotbollsklubb kan man vända sig till Svenska Fotbollsförbundet.

Bara för att man inte vill träna på hög nivå i någon av de existerande klubbarna behöver det dock inte betyda att man måste gå hela vägen och bilda en egen förening för att träna fotboll i någorlunda organiserade former. Det kan till exempel räcka med att man samlar ihop några intresserade i grannskapet och bygger ett par fotbollsmål på en intilliggande äng. Allt byggmaterial som behövs hittar man enkelt på buildor.se. Om gruppen intresserade fortsätter att växa, och träffarna blir allt mer ofta förekommande, kan det sedan kanske kännas naturligt att ta steget att bilda en fotbollsklubb.

Lucid